Författare
Jag skriver i olika former och för olika målgrupper. Utöver min doktorsavhandling och forskningspublikationer skriver jag även populärvetenskapligt om samhällets digitalisering och sociala medier, läromedel för universitet och högskola samt lärarhandledningar för pedagoger.
Jag är också författare tillsammans med Clara Lidström till den prisbelönta faktaserien för barn Steg-för-steg som så här långt översatts till en lång rad olika språk (Rabén & Sjögren) och Nu bakar vi (A book affair).
Nedan följer några av mina böcker.
Härskarteknik
Härskarteknik. Alla verkar tycka att det är fel att använda den. Ändå används härskarteknik varje dag på våra arbetsplatser.
- Hur upptäcker man härskarteknik?
- Vad skiljer härskarteknik från relevant kritik?
- Går det att sätta stopp för härskarteknik och hur gör man?
Boken presenterar härskarteknikens vetenskapliga grunder. Författarna har träffat Berit Ås, norsk professor och politiker, som genom sju handfasta begrepp har gjort det lättare att upptäcka härskartekniker såsom osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbel bestraffning, påförande av skuld och skam, objektifiering och våld eller hot om våld. Den här boken visar hur de sju härskarteknikerna används i dag i arbetslivet, på och vid sidan av nätet.
Tio yrkesverksamma delar modigt med sig av sina erfarenheter från olika branscher. Vi möter exempelvis konstnären Stina Wollter, tenoren Richard Söderberg och företagsledaren Azita Shariati. Deras berättelser visar att härskarteknik handlar om vad vi gör i arbetslivet tillsammans – inte som individer.
Härskarteknik är en utmanande bok som vänder sig till alla som vill förstå de sociala makt- och positioneringsspel som omgärdar våra arbetsplatser. Med hjälp av reflektionsfrågor och en handfast verktygslåda får läsaren förutsättningar att bättre kunna förstå, bemöta och hantera maktspel i vardagen och på arbetsplatsen.
Härskarteknik passar både som kurslitteratur vid universitet och högskola och i fortbildning för arbetsgivare och verksamma inom organisationer, föreningar och fackförbund.
”Boken är välskriven. Ett efterlängtat verktyg.” Berit Ås
Annakarin Nyberg är internetforskare, föreläsare och har tidigare skrivit böcker om härskarteknik och näthat.
Erica Dahlgren är journalist och författare.
Näthat – Strategier och förhållningssätt
Hur kan vi förstå och hantera hat, hot och maktutövande på nätet? Är svaret på frågorna upp till den enskilda individen att hantera, eller kan vi agera tillsammans och med gemensamma krafter?
Det är några av de centrala frågeställningarna för den här boken. Tillsammans med förslag på strategier och förhållningssätt presenteras också frågor som syftar till att synliggöra den egna förståelsen, erfarenheten och kunskapen om maktutövande och näthat.
Bokens målgrupp är bred, den lämpar sig för olika sammanhang, åldrar och professioner. Den kan exempelvis komma till användning för personer som i sitt arbete eller privatliv tillbringar tid på nätet, eller för den som arbetar med barn och unga och vill diskutera hur vi enskilt och tillsammans kan motverka negativa maktuttryck på nätet. Boken är ett utdrag ur en kommande bok där författarna fördjupar och breddar resonemangen utifrån sin forskning om hat, hot och makt på nätet.
Boken är skriven tillsammans med docent Elza Dunkels och har även översatts till Norska (Netthets: strategier og tilnaerminger).
Sociala medier och härskartekniker
Hur kan vi förstå och hantera hat, hot och maktutövande på nätet? Är svaret på frågorna upp till den enskilda individen att hantera, eller kan vi agera tillsammans och med gemensamma krafter? Det är några av de centrala frågeställningarna för den här boken. Tillsammans med förslag på strategier och förhållningssätt presenteras också frågor som syftar till att synliggöra den egna förståelsen, erfarenheten och kunskapen om maktutövande och näthat. Bokens målgrupp är bred, den lämpar sig för olika sammanhang, åldrar och professioner. Den kan exempelvis komma till användning för personer som i sitt arbete eller privatliv tillbringar tid på nätet, eller för den som arbetar med barn och unga och vill diskutera hur vi enskilt och tillsammans kan motverka negativa maktuttryck på nätet. Boken är ett utdrag ur en kommande bok där författarna fördjupar och breddar resonemangen utifrån sin forskning om hat, hot och makt på nätet.
Vilken betydelse har egentligen en gilla-markering eller en retweet? I den nya boken Sociala medier och härskartekniker visar Annakarin Nyberg och Mikael Wiberg hur härskartekniker på Facebook eller i bloggosfären används för att få sista ordet inte bara i det fysiska rummet. Författarna presenterar tio härskartekniker som används på nätet men även tio motstrategier.
Teorin om härskartekniker är väl beprövad, men kanske finns det anledning att anpassa den efter vår digitaliserade samtid? Härskartekniker har ofta studerats i samspelet mellan två individer men med dagens teknikutveckling får de än större räckvidd och kraft. Sociala medier och härskartekniker vänder sig till den som bättre vill förstå vår digitala samtid, vill ha tips om strategier och motstrategier för härskartekniker på nätet eller verktyg för medieträning för sociala medier. Boken finns i handeln nu.
Digitalt entreprenörskap
Hur kan man bygga starka varumärken, etablera hållbara kundrelationer och bedriva kostnadseffektiv marknadsföring genom sociala medier?
Vilka strategier för digitalt entreprenörskap kan vägleda ett sådant arbete? Det här är några av de frågor som finner svar genom de personliga entreprenörsporträtt som tecknas i Digitalt entreprenörskap.
I boken skildras åtta entreprenörers utveckling från att ha mycket begränsade kunskaper och erfarenheter av företagande och informationsteknik, till att idag driva företag med sociala medier som bas. De entreprenörer som lyfts fram i boken är på många vis oväntade. Dels handlar det om kvinnor som tar plats inom två traditionellt mansdominerade områden: teknik och entreprenörskap. Dels handlar det om entreprenörer som till en början inte drömde om ett liv som företagare utan som med tiden har professionaliserat en fritidssyssla. I boken granskas de strategier för digitalt entreprenörskap som har vuxit fram och skapat förutsättningar att etablera sig på internet.